Nume
Parola
Vizualizări: 3799
Legea 2 % discutată la Forumul din Bălți: experiențe, provocări și soluții
Bălți, 26 Februarie 2018 — Vineri, 23 februarie 2018, s-a desfășurat Forumul “Politici Publice în Atragere de Fonduri”.

Scopul propus de organizatori – AO “Caroma Nord” și Asociația “MOTIVAȚIE” – a fost: Crearea unei platforme de dialog dintre reprezentanții Ministerelor Justiției și Finanțelor, APL-urile din mun. Bălți și ONG-urile din regiunea de Nord, pentru a pune în discuție funcționarea mecanismului de desemnare procentuală “2 %”.

Sorina Macrinici (AO CRJM) a prezentat rezultatele primului an de funcționare a Legii 2%, inclusiv primele probleme apărute la validarea declarațiilor pe impozitul pe venit. Una din problemele identificate – lipsa informării cetățenilor în cazurile când desemnările lor nu sunt validate.

O altă temă importantă abordată la eveniment a fost - prezentarea experiențelor reușite în desfășurarea campaniilor de colectare de fonduri, necesare pentru rezolvarea diferitor probleme locale, de ordin social, ecologic, economic, ș.a.
Igor Meriacre, Asociația “MOTIVAȚIE” din Moldova (AMM), a prezentat la Forum experiența Asociației în colectarea de fonduri și rezultatele atinse, unul din exemplele reușite fiind reparația și amenajarea Centrului pentru Viață Independentă AMM.

Un alt exemplu sunt fondurile acumulate pentru instruirea profesională a tinerilor cu dizabilități: “Studiile și experiența profesională pentru o persoană cu dizabilități înseamnă stabilitate financiară, viață independentă și putere de a lua decizii – a menționat Igor Meriacre”.

Rodica Frecăuțanu (AO “Caroma Nord”) – moderatoarea Forumului - a propus ca toate ideile și propunerile apărute ca comentarii la prezentările vizionate, să fie discutate în cadrul a două ateliere organizate în jumătatea a doua a zilei.
Astfel la ateliere s-au discutat atât problemele identificate cât și ideile și propunerile din partea societății civile.

Una din idei propuse la Forum a fost elaborarea unui ghid privind colectarea fondurilor pentru ONG-uri, care va descrie tipurile campaniilor de colectarea de fonduri, criteriile și aspectele necesare pentru crearea unei imagini pozitive a ONG-ului în societate.

În ceea ce privește Legea 2 %, s-a specificat că societatea civilă mai are de lucrat la capitolul fortificării spiritului civic: “ONG-urile trebuie să se implice mai activ în promovarea sa și a inițiativelor sociale, astfel ca cetățenii să capete mai multă încredere în faptul că banii lor sunt importanți pentru rezolvarea problemelor sociale, iar ei direct sau indirect vor beneficia de pe urma soluționării acestora”.

Toate propunerile înaintate la Forum se vor regăsi într-o rezoluție, care va fi consultată cu participanții evenimentului din Bălți și va fi expediată către autoritățile publice, în special către Ministerului Justiției și a Finanțelor.

Forumul a fost organizat de Asociația Obștească “Caroma Nord” în parteneriat cu Asociația ”MOTIVAȚIE” din Moldova. Acest eveniment este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin AO „Caroma Nord” și Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.