Nume
Parola
Vizualizări: 1792
Circa 500 de reprezentanţi ai APL au fost instruiţi de către CALM!
6 Decembrie 2017 — În perioada 17 noiembrie - 1 decembrie, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a instruit circa 500 de persoane din domeniul APL (primari, contabili, ingineri cadastru, perceptori fiscali, secretari, responsabili de domeniul apă şi sanitaţie), în vederea gestionării mai bune a bugetelor locale, dar şi a creşterii volumurilor venirurilor. Sesiuni de informare privind finanţele publice locale şi serviciile CALM au avut loc la Anenii Noi, Soroca, Râşcani, Donduşeni, Nisporeni şi Floreşti. Scopul evenimentelor a fost identificarea mai multor modalități ce ar permite creșterea esențială a volumul veniturilor la bugetele locale, operarea corectă a resurselor Fondului Rutier de către APL, precum și alte aspecte importante în cadrul procesului bugetar pentru 2018.

Galina Colun, expert finanțe publice locale le-a vorbit participanţilor la sesiunile de informare despre particularitățile elaborării bugetului pentru anul 2018, dar și despre cum ar putea fi consolidată baza fiscală a primăriilor, despre cum ar putea crește veniturile locale, dar și despre particularitățile administrării impozitelor și taxelor locale.

Alexandru Morcov, coordonatorul Centrului de Expertiză, Asistență și Instruire al CALM a făcut și o prezentare a Serviciului de Suport al Operatorilor mici de alimentare cu apă și sanitație al CALM (SOMAS). Expertul a informat reprezentanții APL despre formele organizatorico-juridice ale operatorilor de apă şi sanitaţie, seturile de acte necesare pentru gestiunea directă şi cea delegată a serviciului de apă şi sanitaţie, despre formarea şi stabilirea tarifului la apă, identificarea consumului fraudulos, dar şi a scurgerilor de apă. “Noi îi ajutăm să cunoască mai bine ce ar trebui să facă pentru a aduce în ordine domeniul administrativ al operatorului. Până a vedea modelele de acte pe care le-am prezentat noi, unii nici nu şi-au dat seama că nu au actele în ordine.

Expertul CALM a vorbit şi despre particularitățile sistemului informațional în domeniul înregistrării și evaluării bunurilor immobile.

Aceasta a fost o experienţă nouă şi pentru CALM, deoarece la aceste seminare au fost invitaţi nu doar primarii şi viceprimarii, ci şi specialişti în diverse domenenii.

Unul dintre obiectivele CALM este de a ajuta APL în exercitarea atribuţiilor de zi cu zi, iar edilii, contabilii, dar și ceilalți reprezentanți ai APL au menționat că datorită CALM au posibilitatea să însușească multe lucruri care îi ajută în activitate.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă