Nume
Parola
Vizualizări: 4504
Experți locali și naționali în vizită de lucru la Tirolul de Sud, Italia
25 Septembrie 2017 — Un grup de experți locali și naționali din Republica Moldova au fost într-o vizită de lucru în provincia autonomă Tirolul de Sud (Italia). Participanții au avut mai multe întâlniri cu autoritățile locale, dar și cu reprezentanții societății civile. Vizita a fost organizată în cadrul proiectului "Dezvoltarea societății civile în Găgăuzia".
Delegația din Republica Moldova a avut oportunitatea să examineze experiența și mecanismele de interacțiune dintre Roma și Tirolul de Sud privind transferul de competențe de la nivel central la nivelul de autonomie. În special, discuțiile s-au axat pe structura administrativă a Italiei, descentralizarea administrației publice, utilizarea fondurilor publice și controlul cheltuielilor, dar și pe rolul societății civile în acest proces.

Este de remarcat faptul că Tirolul de Sud este o regiune italiană cu statut de autonomie. Unul dintre participanții la vizită, directorul executiv al Pilgrim-Demo, Mihail Sirkeli, a vorbit cu secretarul general al Camerei de Comerț și Industrie a regiunii, Alfred Aberer. Oficialul a împărtășit promisiunea succesului economic al provinciei autonome.
"Există mai mulți factori care au contribuit la succes. Unul dintre ele, diviziune pe sectoare, un sector agricol puternic, producția de fructe, legume, lapte și vin. De asemenea, importante sunt instrumentele care au dat naștere pe teritoriul periferic ", - a împărțit șeful Camerei de Comerț din Tirolul de Sud.
În regiune există o producție de mașini care fac zăpadă artificială. De asemenea, în Tirolul de Sud se dezvoltă sectorul minier.
Întrebat care este rolul ICC în dezvoltarea economică a regiunii, Aberer a răspuns: "Afacerea noastră este de a promova economia, de a oferi informații oamenilor noștri de afaceri și nu numai de a monitoriza antreprenorii", a afirmat șeful CCI.

Tirolul de Sud este situat în extremitatea nordică a Italiei, la granița cu Austria. Cel de-al doilea statut autonom al provinciei a intrat în vigoare în 1972 și vizează îmbunătățirea protecției populației din regiune.
Vizita a fost organizată în cadrul proiectului „Dezvoltarea societății civile din UTA Găgăuzia”, susținut financiar de Uniunea Europeană , și implementat de Fundatia Soros-Moldova, Centrul Contact și Piligrim-Demo.