Nume
Parola
Vizualizări: 3840
Atelier de lucru în domeniul Eficienței Energetice
Cimişlia, 13 Februarie 2013 — 12 februarie, 2013│Atelierul 1 de lucru - Planificarea regională în sectorul Eficiența Energetică în Regiunea de Sud. Marți, 12 februarie grupul de lucru pentru domeniul Eficienței Energetice din Regiunea de Sud a participat la primul atelier de lucru. Atelierul vine ca un prim pas în procesul de elaborare a planurilor sectoriale integrate din cadrul proiectul ,,Modernizarea Serviciilor Publice Locale, aria de intervenție 2, Planificare și Programare regională".
Începând cu anul 2010 Regiunile Nord, Centru și Sud au fost implicate activ în procesele inițiale de dezvoltare regională conduse de Consiliile pentru Dezvoltare Regională și Agențiile pentru Dezvoltare Regională. Până în anul 2012, nu a existat componenta eficiență energetică în strategiile și planurile operaționale regionale. În timp s-a realizat importanța includerii acestei componente în documentele strategice regionale din cauza necesității eficientizării consumului de resurse energetice. Eficiența energetică a fost introdusă în unitățile dezvoltării regionale abia în 2012, ca o nouă prioritate și ca un șir de măsuri incluse în restul priorităților.

În acest context, proiectul ,,Modernizarea Serviciilor Publice Locale, aria de intervenție 2, Planificare și Programare regională" vine să acorde suport Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor precum și ADR-urilor în demararea procesului de planificare regională în sectorul EE în toate trei Regiuni din Republica Moldova, prin implementarea principiului participativ. Acest proces se axează pe antrenarea reprezentanților grupului de lucru, precum și a altor actori interesați, în ateliere de lucru speciaizate ce vin să acorde suport în luarea deciziilor privind eficientizarea consumului de energie în clădirile publice la nivel regional. Unul din atelierele planificate a avut loc în Cimișlia și a avut menirea să dezvolte capacitățile de planificare sectorială la nivel regional și local.
Stela Corobceanu, lider de echipă adjunct în cadrul ariei de intervenţie 2, Planificare şi Programare regională a menţionat că este o necesitate și o cerere de a lucra în comun cu reprezentanţii administraţiilor locale şi regionale pentru a identifica idei şi soluţii transpuse în acele proiecte cu impact.

Principalele beneficii în urma utilizării eficiente a energiei sunt în primul rând reducerea consumului de energie, reducerea impactului preţurilor energetice tot mai mari, îmbunătăţirea securităţii aprovizionării, îmbunătăţirea standartului tehnic pentru clădiri şi procese, creşterea gradului de confort, creşterea duratei de viaţă a blocului. ,,Instituțiile cu cea mai mare capacitate de conservare a energiei dar și cu un consum ridicat, sunt instituțiile publice. Un calcul estimativ ne arată că aproximativ 40 % din bugetul unei instituții publice este prevăzut pentru achitarea consumului de energie electrică, ceea ce este un lucru alarmant. Potențialul reducerii consumului unei clădiri vechi, printr-un management energetic efectiv, este estimat între 30 și 50%", a declarat Ion Muntean, expert în Eficiență Energetică, GOPA 2.
Cele trei domenii de intervenţie stabilite până în prezent sunt: Apă şi Sanitaţie, Managementul deşeurilor şi Eficienţa Energetică a clădirilor publice. Pentru fiecare domeniul se va crea un grup de lucru care împreună cu specialiştii ADR Sud şi experţi naţionali şi internaţionali vor participa la procesul de elaborare a planurilor sectoriale integrate. Întreg procesul se planifică a se finaliza spre sfârşitul anului 2015. Proiectul cuprinde în aria sa de intervenţie toate cele trei regiuni de dezvoltare din Republica Moldova.
www.adrsud.md