Vizualizări: 4317
Conceptul de integrare europeană a fost compromis de guvernarea comunistă
10 Iulie 2009 — Guvernarea comunistă a compromis conceptul de integrare europeană şi a adus Republica Moldova în impas în privinţa colaborării cu structurile europene. Timp de 8 ani cât a deţinut pârghiile puterii, a acţionat, în mod programat, în direcţia izolării pe plan internaţional a Republicii Moldova, cetăţenii ei aflându-se într-o izolare fără precedent. Obedienţa faţă de Voronin rămâne unicul criteriu în selectarea şi desemnarea corpului diplomatic. Acestea sunt concluziile reprezentanţilor Partidului Liberal, formulate azi în cadrul unei conferinţe de presă.
Ana Guţu, candidat electoral, a dat citirii declaraţiei semnate de Partidul Liberal în care este condamnată guvernarea comunistă care a compromis viitorul european al Republicii Moldova. ”Astăzi, Republica Moldova, pe plan internaţional, se află în cea mai proastă situaţie de la momentul proclamării independenţei sale. Din cauză că guvernanţii comunişti rămân în continuare ostaticii dogmelor ideologice depăşite şi resping ostentativ valorile general-umane, pe care sunt clădite relaţiile dintre statele europene democratice, Republica Moldova, geografic situată în centrul Europei, rămâne un stat cu un statut incert. După aproape două decenii de la proclamarea independenţei, Republica Moldova continuă a fi monitorizată de Consiliul Europei şi rămâne percepută pe plan internaţional doar ca subiect figurant al spaţiului ex-sovietic.
Guţu a specificat că regimul Voronin şi-a fortificat propriile poziţii, pe plan intern, în vederea menţinerii cetăţenilor noştri în prizonieratul comunist prin declaraţii demagogice despre integrarea europeană, prin minciună, abuz, corupţie şi alte mijloace nedemne, prin deturnarea fondurilor alocate de organisme europene şi internaţionale. ”Comuniştii tratează cu egală iresponsabilitate şi cinism atât pe cetăţenii aflaţi pe teritoriul Moldovei, cât şi pe cei plecaţi peste hotare. Pe cei rămaşi acasă îi tratează ca pe nişte ostatici, faţă de concetăţenii noştri plecaţi la muncă nu manifestă nicio grijă. Din cauza abuzurilor guvernării comuniste pe care le exercită asupra agenţilor economici transnaţionali, prin naţionalizarea ilicită a proprietăţilor lor, investitorii străini se retrag din Republica Moldova”, se mai spune în declaraţia Partidului Liberal.
De asemenea, potrivit declaraţiei, izolarea pe plan internaţional a Republicii Moldova a devenit completă după evenimentele din 7 aprilie 2009. ”Niciun guvern al statelor europene nu a împărtăşit punctul de vedere exprimat de autorităţile comuniste de la Chişinău despre aşa-zisa implicare a partidelor de opoziţie, a României şi Serbiei în pretinsa tentativă de lovitură de stat. Din contra, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi Parlamentul European au condamnat acţiunile autorităţilor comuniste, au cerut respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor Republicii Moldova, şi mai mult decât atât, au cerut o transparentizare a fondurilor europene alocate republicii pentru democratizare, însă deturnate de comunişti. Guvernarea comunistă evident că a neglijat şi aceste rezoluţii ale organismelor europene”.
Istoricul Ion Negrei consideră că autorităţile comuniste, care în 2001 pledau pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Rusia – Bielarusi, imediat după venirea lor la putere, au preluat mesajul partidelor de orientare democrată privind integrarea europeană şi l-au compromis definitiv, transformându-l în lozincă politică. Nu avem rezultate concrete la capitolul integrare europeană, a mai spus Negrei, ci doar o retorică demagogică. Potrivit lui, la un moment dat, conceptul de integrare europeană, în viziunea comuniştilor, a devenit sinonim cu noţiunea de istorie integrată. ”Speculând lozinca integrării europene ne-am ales cu un curs de istorie de sorginte sovietică şi comunistă”. Negrei s-a referit şi la faptul că declaraţiile mincinoase ale comuniştilor prezentau situaţia din Moldova ca fiind cea mai democrată şi mai europeană, dar realităţile erau de o cu totul altă natură. ”De fapt, comuniştii declară una şi fac cu totul alceva. Această practică comunistă nu este deloc în folosul cetăţenilor Republicii Moldova. Folosindu-se de lozinca integrării europene, autorităţile comuniste au implementat concepte sovietice în domniul educaţiei, inclusiv în învăţământul istoric, utilizând pe de asupra fonduri oferite de organismele europene”.
Ion Hadârcă, candidat electoral PL şi deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, a specificat că ”cea mai simplă ecuaţie aplicabilă politicii externe a Republicii Moldova ar fi atitudinea acesteia faţă de extinderea NATO, UE, securitatea balcanică şi a ţărilor din bazinul Mării Negre. La toate aceste capitole suntem repetenţi”. Hadârcă a atenţionat şi asupra faptului că vectorul politicii externe a Republicii Moldova nu poate fi european, în condiţiile în care Ministerul Afacerii Externe şi Integrării Europene este ”o filială a partidului de guvernământ”. ”Asupra cui ar putea să mai aibă vreun impact realităţile din Republica Moldova. Doar asupra Iranului şi acest impact ţine exclusiv de protestele de masă legate de fraudarea alegerilor de către două state totalitare”.
Liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu a condamnat starea proastă la care au ajuns relaţiile externe ale Republicii în ansamblu. Introducerea pentru cetăţenii români a vizelor de intrare în Republica Moldova a afectat grav interesele cetăţenilor Republicii Moldova, a paralizat mediul de afaceri din ambele state, dar în mod deosebit cel din Republica Moldova, a periclitat colaborarea ştiinţifică şi culturală, a condus la degradarea relaţiilor interumane. Regimul Voronin a subestimat şi Parteneriatul Estic, proiect propus de Uniunea Europeană unor state ex-sovietice. Prin aceste acţiuni nesăbuite, guvernarea comunistă de la Chişinău se autoizolează de procesele generale de integrare europeană în care sunt antrenate statele din regiune şi îndepărtează perspectiva de integrare în organismele europene şi internaţionale.
Ghimpu s-a referit şi la CSI, pe care o crede ”o bătrână care aşteaptă moartea”, spunând că în calitate de membru al acestei organizaţii Moldova a beneficiat de cele mai mari preţuri la gaze şi de embargou la exporturile de fructe, legume, vin.
Partidul Liberal acuză guvernarea comunistă de promovarea în mod programat a politicii de izolare a Republicii Moldova pe arena internaţională, cu scopul de a împiedica libera dezvoltare a economiei, de a bloca libera circulaţie a valorilor ştiinţifice şi culturale, a persoanelor, mărfurilor şi capitalurilor. PL cere abrogarea hotărârii Guvernului nr. 269 din 8 aprilie 2009, prin care a fost introdus de facto regimul de vize pentru cetăţenii români şi atenţionează opinia publică asupra actelor de hărţuială exercitate de serviciul de vamă şi grăniceri asupra studenţilor, cetăţeni ai Republicii Moldova, care revin în vacanţă şi vor să participe la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009.
Partidul Liberal consideră că doar instaurarea unei guvernări democratice va debloca izolarea Republicii Moldova pe plan internaţional.
Departamentul Comunicare al Partidului Liberal
Autor: Partidul Liberal
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2303
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 167
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 15
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1659
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1321
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33