Nume
Parola
Vizualizări: 4031
Pachetul de competitivitate a industriei IT, prezentat la Moldova ICT Summit 2014
Chisinau, 13 Mai 2014 — Moldova ICT Summit 2014 și-a început astăzi lucrările la Chișinău. Timp de 3 zile membri ai Guvernului, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, top managementul companiilor din domeniul TIC, experți din țară și de peste hotare vor dezbate aspecte ce țin de dezvoltarea sectorului TIC.

În premieră, la sesiunea guvernamentală, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a prezentat Pachetul de competitivitate a industriei IT. ” După ce la ediția din anul trecut am promovat Strategia Moldova Digitală 2020, aprobată de Guvern, astăzi venim cu un nou pachet revoluționar, cu măsuri neordinare pentru sporirea competitivității industriei tehnologiei informației”, a menționat în debutul reuniunii ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip.

Prin acest set de acțiuni, se urmărește asigurarea unui mediu cât mai favorabil pentru creșterea industriei IT. Sectorul TIC se dezvoltă cu ritmuri rapide, asigurând în prezent 8 din PIB al țării. Însă doar 0,8% din această cotă revin industriei IT. În comparație cu țările din regiune, Republica Moldova nu dispune nici pe departe de un mediu favorabil pentru dezvoltarea unei afaceri în domeniul IT. ”Pentru a schimba lucrurile ne-am propus să eliminăm constrângerile existente: corupția, barierele administrative și sistemul fiscal greoi. Acest scop poate fi atins prin asigurarea unor reguli clare de joc și previzibilității ”, a concretizat ministrul TIC.

Pentru a lichida constrângerile, MTIC propune crearea în Republica Moldova a parcurilor virtuale din industria Tehnologiei Informației, unde va fi aplicat un impozit unic de 12% din venitul de vânzări. Astfel, vor fi lichidate barierele administrative și simplificate la maximum procedurile de administrare fiscală, a accentuat Pavel Filip.

O altă noutate este crearea Centrelor de excelență pentru asigurarea sectorului IT cu specialiști înalt calificați. Astfel, tinerii vor putea munci la ei acasă cu salarii decente. De menționat, că salariu din IT a devansat de curând retribuția din sectorul bancar și constituie aproximativ 7400 de lei.

Primul-ministru Iurie Leancă a felicitat echipa MTIC pentru elaborarea unui pachet de politici complex, menit să creeze condiții favorabile pentru creșterea industriei IT. ”Suntem datori să învățăm rapid și să inovăm. Republica Moldova are nevoie de un sector TIC puternic și Guvernul este gata să contribuie la dezvoltarea industriei IT, inclusiv prin atragerea investițiilor în domeniu. Acest sector este unul prioritar în activitatea Executivului și poate deveni un catalizator pentru o creștere economică durabilă a economiei naționale”, a declarat Premierul.

Summitul ICT reprezintă o platformă excelentă pentru dialog între Guvern, business și societatea civilă. Este de părere președintele Asociației Naționale a Companiilor Private din domeniul TIC(ATIC), Veaceslav Cunev. El a menționat susține crearea Parcurilor IT și introducerea impozitului unic, care însă ar putea fi și mai mic. Este foarte important ca inițiativele puse în discuție să fie ulterior aplicate, a concis Veaceslav Cunev.

Pachetul de competitivitate a fost apreciat pozitiv și de miniștrii și parlamentarii prezenți la sesiune. Au susținut propunerile MTIC și partenerii de dezvoltare. Viceambasadoarea SUA în Republica Moldova, Kara Mcdonald, a declarat că SUA sprijină transformarea sectorului IT în unul competitiv și dinamic. Ea a evidențiat în mod special ideea creării Centrelor de Excelență IT, menționând că companiile IBM și Microsoft au acceptat să participe la acest proiect, care va crea un mediu pentru învățare, inovații și antreprenoriat.

Moldova ICT Summit 2014 este organizat pentru a cincea oară consecutiv de către Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Asociația Națională a Companiilor Private din Domeniul TIC și Proiectul USAID CEED II, în parteneriat cu alte agenții guvernamentale și companii private, cum ar fi, Microsoft, Orange, DAAC System Integrator, HP, Endava.