Nume
Parola
Vizualizări: 4367
Masă rotundă de evaluare a proiectului „E-LEARNING PENTRU ALEGERI LIBERE ŞI CORECTE”
Chișinău, 30 Martie 2014 — În incinta Bibliotecii Publice de Drept, la 28 martie 2014, a avut loc masă rotundă de evaluare a proiectului „E-LEARNING PENTRU ALEGERI LIBERE ŞI CORECTE”, implementat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) pe lîngă Comisia Electorală Centrală (CEC), în parteneriat cu Alianţa Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie şi Instruire din Moldova.

La eveniment au participat 25 de persoane. Printre participanți au fost prezenți reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale, Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, Fundației Est-Europene-Moldova, Alianței CCAII, Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi, Asociaţiei Surzilor din Republica Moldova, Asociației „Motivatie” din Moldova etc.

În cuvîntul de salut, Andrei Volentir, Secretarul Comisiei Electorale Centrale, a reiterat importanța acestui proiect pentru CEC, deoarece multe din recomandările privind incluziunea persoanelor cu dizabilități în procesul electoral, formulate în cadrul acestui proiect, vor fi propuse într-un document mai amplu, pentru aprobare Parlamentului Republicii Moldova, astfel, contribuind la îmbunătățirea procesul electoral din Moldova.

Natalia Iuraş, director, Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral de pe lîngă Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a subliniat faptul că, avantajele principale a instruirii E-learning pentru membrii birourilor electorale, se referă la faptul că participantul este liber să-și aleagă ora la care se loghează în sistem și își determină propriul ritm de învățare. Pentru Centrul de Instruire în Domeniul Electoral avantajul constă în faptul că mai multe persoane pot fi instruite simultan, inclusiv cei din afara tării, fără a fi nevoie de cheltuieli financiare și umane extrem de mari. Prin utilizarea acestei metode, Centrul de Instruire în Domeniul Electoral nu iși doreste să substituie complet instruirile de tip „față în față”, ci doar să ofere potențialilor funcționari electorali o metoda alternativă de formare și/ sau perfecționare profesională.

Victor Koroli, director executiv, Alianţa CCAII din Republica Moldova, a prezentat principalele rezultate ale proiectului. Astfel, la curs au participat 135 de persoane din Moldova, România, Grecia, Marea Britanie, Italia. 46 de persoane au finalizat cu succes cursul și au susţinut testul de evaluare. Media testului final de evaluare a fost de 29,73 din 30 de puncte posibile. De asemenea, au fost organizate trei ateliere consultative, în parteneriat cu Asociaţia “Motivaţie” din Moldova, Asociaţia Surzilor din Republica Moldova şi Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dezabilități. În rezultat, au fost elaborate o serie de propuneri şi recomandări pentru aprofundarea drepturilor omului şi sporirea gradului de accesibilitate la vot a persoanelor cu dizabilități locomotorii; dizabilități de vedere şi dizabilități auditive.

La fel, au luat cuvîntul reprezentanții asociațiilor obștești prezente la eveniment, unde au putut să-și expună opinia referitor la îmbunătățirea cadrului legislativ privinda ccesibilitatea persoanelor cu dizabilități la procesul electoral, problemele cu care se confruntă aceste persoane în timpul scrutinul electoral etc. În timpul discuțiilor, a avut loc un schimb de opinii referitor la recomandările propuse de diverse categorii de persoane cu dizabilități pentru îmbunătăți accesul acestor persoane la procesul electoral, au fost discutate posibilitatea de a introduce propuneri și modificări în regulamentele CEC, Codul Electoral și alte acte legislative, au fost enumerate acțiuni concrete care ar fi posibil de implementat pîna la următoarele alegeri parlamentare, pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități la procesul electoral.

Pentru mai multe informații: Victor Koroli, director executiv, Alianţa CCAII din Republica Moldova,
E-mail: vkoroli@gmail.com, Tel. +373 69252453

Acest proiect este realizat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lîngă Comisia Electorală Centrală (CICDE) în parteneriat cu Alianţa Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie şi Instruire din Moldova cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA şi co-finanţat de Fundaţia Polono-Americană pentru Libertate, prin intermediul programului RITA, implementat de Fundaţia „Educaţie pentru Democraţie” din Polonia.