Nume
Parola
Vizualizări: 5276
Localitățile din UTA Găgăuzia vizitate de echipa Programului Bunelor Practici
21 Iunie 2013 — Echipa Programului Bunelor Practici ale autorităților publice locale a efectuat o nouă vizită de documentare, joi, 20 iunie. De această dată, experţii IDIS „Viitorul”, împreună cu coordonatorul proiectului au vizitat două localități din UTA Găgăuzia și una din r-nul Taraclia.

În acest sens, grădiniţa de copii din s. Ciumai, comuna Vinogradovca (r-nul Taraclia), terenul de joacă din s. Baurci (UTAG) și complexul sportiv din s. Joltai (UTAG) au reprezentat principalele atracții ce au fost explorate. Menționăm că localitățile din UTA Găgăuzia participă pentru prima oară în competiția celor mai bune practici locale.

Grădinița din s. Ciumai a fost prima care a fost vizitată de experți. Aici au fost renovate blocurile sanitare și construit un apeduct pentru aprovizionarea cu apă a instituției. Proiectul, inițiat de primăria Vinogradovca are un buget total de aproape 190 mii lei, fiind implementat în perioada aprilie – octombrie 2012. Datorită acestei inițiative, cei peste 100 de copii, inclusiv 11 cu dizabilități care frecventează grădinița, au acum parte de condiții mai bune pentru instruire. “Dacă înainte copiii erau ajutați de educatori să își spele mâinile, iar părinții și educatorii erau nevoiți să aducă apă la grădiniță, prin intermediul acestui proiect avem în sfârșit apă suficientă, iar copiii sunt cu adevărat mulțumiți de condițiile create”, a declarat directorul grădiniței, Inga Ropot.

Următoarea localitate vizitată a fost s. Baurci, unde experții, alături de copii și-au petrecut după amiaza pe terenul de joacă. “Acest teren de joacă a devenit un loc de întâlnire și socializare pentru toți copiii din localitate, de toate vârstele și toate categoriile sociale”, susține primarul Petru Popaz. Proiectul a fost implementat în anul 2012, fiind susținut de Programul Comun de Dezvoltare Locală Intregrată, implementat de Guvernul Republicii Moldova, cu asistența PNUD, Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor, finanțat de Guvernul Suediei.

Un alt proiect „activ” îl constituie Complexul sportiv din localitatea Joltai, UTA Găgăuzia. Complexul constă dintr-un centru sportiv amenajat în cadrul gimnaziului pentru elevi și adulți deopotrivă, un teren de joacă pentru elevii din gimnaziu și unul pentru copiii din grădiniță; toate serviciilor acestora fiind prestate gratuit beneficiarilor. Potrivit primarului localității, Coșulinschii Ilie, doar Centrul sportiv este vizitat săptămânal de aproape 120 de persoane. Per total, beneficiarii direcți ai întregului proiect sunt 86 de copii de vârstă preșcolară, 250 de elevi, 320 de adulți și 113 persoane în vârstă, inclusiv 9 copii și 11 tineri cu deficiențe locomotorii; în timp ce beneficiarii indirecți sunt toți cei 2325 locuitori ai s. Joltai. „Am încercat, prin intermediul acestui proiect, să integrăm toate categoriile de populație: copii, tineri și adulți. Avem în localitate chiar și tineri cu dizabilități care au reușit să se integreze în comunitate odată cu frecventarea orelor de la Centrul Sportiv”, a menționat secretara primăriei, Olga Garceva. Proiectul „Crearea condiţiilor pentru odihna activă și educația fizică a locuitorilor din Joltai” a fost implementat în perioada ianuarie – octombrie 2012, având un buget de 184 500 mii lei. De asemenea, cei din administrația locală planifică să-și extindă ideea, construind în viitor un teren de mini-fotbal. Inițiativa din această localitate reprezintă un exemplu model în ceea ce privește buna guvernare prin implicarea cetățenilor în realizarea proiectului.

Localitățile Vinogradovca, Baurci și Joltai fac parte din cele peste 20 de localități din Republica Moldova selectate pentru a fi vizitate.

După ce vor fi vizitate, autorităţi publice locale vor fi invitate să prezinte bunele lor practici în cadrul unei şedinţe organizate la sfârşitul lunii octombrie 2013. În urma acestor prezentări şi a vizitelor anterioare, membrii Grupului Coordonator vor selecta autoritățile publice locale cărora le va fi acordat Statutul „Autoritatea cu Cea mai Bună Practică” în domeniul în care a fost implementată practica.

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, asociaţiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităţilor Publice Locale” și implementat de către IDIS “Viitorul”, având scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.

Pentru mai multe detalii, contactați coordonatorul programului, Ana – Maria Veveriţa la numărul de telefon 0 22 221844 sau ana.veverita@viitorul.org.