Nume
Parola
Vizualizări: 186
Șase primării din raionul Nisporeni vor dezvolta serviciul de gestionare a deșeurilor, cu sprijinul american
Nisporeni, 19 Septembrie 2024 — Primăriile din Nisporeni, Ciorești, Vărzărești, Ciutești, Vânători și Seliște au semnat astăzi un contract de grant oferit de Guvernul Statelor Unite prin intermediul USAID Moldova și Programul „Comunitatea Mea”, implementat de IREX. Acest contract vizează îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeurilor printr-un proiect de cooperare intercomunitară încheiat între cele șase localități.

În prezent, serviciul de gestionare a deșeurilor solide din orașul Nisporeni și localitățile învecinate se confruntă cu dificultăți majore, cauzate de capacitatea redusă a operatorului local și lipsa infrastructurii adecvate de colectare. Fragmentarea sistemului de management al deșeurilor pune o povară suplimentară asupra comunităților rurale, unele dintre acestea fiind nevoite să gestioneze singure problema în lipsa acestui serviciu în localitate. De exemplu, în satele Ciutești și Vânători nu există un serviciu de colectare a deșeurilor, ceea ce a dus la formarea de gunoiști neautorizate, cu un impact negativ asupra mediului și sănătății locuitorilor.

Prin acest proiect, cu o valoare totală de peste 13 milioane de lei (aproximativ 730.000 dolari SUA), vor fi achiziționate trei autospeciale, 66 de containere, 4000 de pubele și cinci coase motorizate. De asemenea, va fi construit un garaj pentru echipamente și 22 de platforme pentru containerele de deșeuri.

Se estimează că la finalizarea proiectului peste 17.000 de locuitori și instituții publice din cele șase comunități vor beneficia de un sistem modernizat de colectare, transport și evacuare a deșeurilor, care va încuraja inclusiv colectarea separată. De asemenea, proiectul va avea un impact semnificativ asupra mediului, îmbunătățind sănătatea și siguranța locuitorilor.

Este important de menționat că această inițiativă face parte dintr-un proiect major, coordonat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru implementarea unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor solide în Zona de Management al Deșeurilor (ZMD-5), care cuprinde raioanele Nisporeni, Călărași și Ungheni. Pe parcursul a 20 de ani, acest proiect va asigura construirea de noi stații regionale pentru gestionarea și transferul deșeurilor, precum și lichidarea a aproximativ 100 de gunoiști neautorizate.

Din partea sa, prin grantul și asistența tehnică acordate, agenția USAID va sprijini implementarea acestui plan de lungă durată, prin investiții în infrastructură și echipamente, precum și prin susținerea operatorului regional nou-creat, responsabil de gestionarea integrată a deșeurilor. Acest suport va facilita dezvoltarea unui serviciu durabil de management al deșeurilor în Republica Moldova, aducând beneficii pe termen lung atât comunităților locale, cât și mediului înconjurător.

________________________________________
Comunitatea Mea este programul emblematic al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în domeniul guvernării locale, implementat în Republica Moldova de organizația internațională IREX. Programul are menirea de a acorda suport autorităților publice locale în a deveni mai eficiente, transparente și responsabile față de cetățeni. În prezent, Programul Comunitatea Mea colaborează cu 123 de primării și localități din întreaga țară, care beneficiază de instruiri și asistență tehnică pentru îmbunătățirea serviciilor publice locale, implicarea cetățenilor în guvernarea locală și implementarea instrumentelor de creștere a veniturilor locale.