Nume
Parola
Vizualizări: 3998
A opta ședință a Platformei femeilor active din raioanele Cahul și Ungheni
Cahul-Chișinău-Ungheni, 15 Aprilie 2022 — Peste 40 de participante și participanți – membre ale Platformei femeilor active, femei active și consiliere din Cahul și Ungheni, reprezentante ale societății civile și membre ale Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, s-au reunit, la 14 aprilie 2022, în cadrul celei de-a opta ședințe. Subiectul discutat s-a referit la abordarea termenilor critică, laudă și feed-back din perspectiva dimensiunii de gen.

Cu un cuvânt de salut la începutul evenimentului a venit Managera de proiect, Centrul „CONTACT-Cahul”, Cristina Lupan: „Mă bucur că putem să ne revedem la cea de-a opta ședință a Platformei femeilor active din raioanele Cahul și Ungheni. Astăzi avem o tematică importantă și actuală, deoarece atunci când vrem să obținem rezultate bune trebuie să depunem efort, atât în comunicarea pe care o avem cu cei din jur, cât și în acțiunile pe care trebuie să le realizăm”.

În context, necesitatea abordării subiectului celei de a opta ședințe a fost relevată și de Managera de proiect, AO „Institutum Virtutes Civiles”, Olesea Vladîca: „Critică sau feed-back? Laudă sau feed-back?, din perspectiva dimensiunii de gen este o tematică utilă și inovativă, pentru că noi evaluăm zilnic un proces, activitate sau performanță și ar fi bine să înțelegem dacă modul prin care o facem este corect sau nu”.

„Mă bucur că organizați astfel de ședințe de o importanță deosebită și că printre participanți, astăzi, se regăsesc și reprezentante din cadrul Consiliului local, reprezentanți ai societății civile și femeile activiste din aceste raioane. Subiectul pus în discuție nu este important doar din perspectivă profesională, dar și din perspectivă personală, deoarece noi ne confruntăm zilnic cu diferite probleme și este bine să vedem cum transformăm critica noastră în ceva constructiv și cum putem să avem o comunicare eficientă”, a afirmat Managera de Program EVA, UN Women Moldova, Laura Grecu.

A opta ședință a Platformei femeilor active din raioanele Cahul și Ungheni s-a desfășurat în trei etape. Prima sesiune s-a referit la discuții asupra criticii, în special ce înseamnă critica constructivă. Sesiunea a doua a provocat participanții să discute despre laudă și să analizeze relația „laudă – manipulare”. Iar ultima sesiune a avut drept subiect de analiză „Modelul comunicării nonviolente a lui Rosenberg și componentele acestuia”.

„Critica reprezintă o opinie negativă subiectivă a unei persoane cu referire la felul de a fi, la capacitățile, comportamentul și rezultatele acțiunii unei persoane. Atunci când discutăm cu persoana de lângă noi trebuie să explicăm de mai multe ori de ce venim către el cu o anumită rugăminte, el ajunge să înțeleagă că acțiunile noastre sunt făcute cu un anumit scop, și nu pentru ca să ne folosim de el. După ce explici cerințele tale, omul nu mai percepe rugămintea ta ca ceva negativ”, a menționat lectora universitară a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, Larisa Chirev.

EVAProject #ImpreunaMaiPuternici #EU4Ungheni #EU4Cahul #EU4Moldova #StrongherTogether #OrangeTheWorld #GenerationEquality

Această activitate este realizată de către Centrul „CONTACT-Cahul” și AO „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.