Nume
Parola
Vizualizări: 3764
„TINERII PENTRU EGALITATE ȘI NEDISCRIMINARE”: o instruire axată pe tehnicile de lucru cu tinerii în prevenirea stereotipurilor de gen
Chișinău-Fălești-Strășeni, 24 Martie 2021 — O instruire axată pe tehnicile de lucru cu tinerii în prevenirea stereotipurilor de gen a reunit peste 20 de reprezentanți ai administrațiilor publice locale din raioanele Fălești și Strășeni și ai instituțiilor partenere ale proiectului „Tinerii pentru egalitate și nediscriminare”, care și-a propus drept scop dezvoltarea capacităților tinerilor și tinerelor și implicarea lor în activități care contribuie la combaterea stereotipurilor de gen și a normelor sociale discriminatorii.

Lansat recent într-un eveniment online, desfășurat la 9 martie 2021, proiectul „Tinerii pentru egalitate și nediscriminare” este realizat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului regional „Uniunea Europeană pentru egalitatea de gen: Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.

În debutul instruirii, Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a afirmat că în această inițiativă „accentul nostru este pus pe implicarea tinerilor și tinerelor în promovarea egalității de gen și în combaterea stereotipurilor de gen, iar în acest efort tinerii au nevoie de sprijinul adulților, pentru că maturii știu cum stereotipurile de gen afectează dezvoltarea personalității și a societăți în general”.

Svetlana Andrieș, Specialistă Programe, Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) în Moldova, a afirmat că „suntem norocoși că avem un asemenea program comun regional în cadrul Parteneriatului Estic, iar raioanele pe care le reprezentați – Fălești și Strășeni, sunt raioane-cheie și ne dorim ca rezultatele obținute aici să fie ulterior replicate și multiplicate la nivel național”. „Sperăm împreună să contribuim în cadrul acestei inițiative la elaborarea unor bune practici în domeniul egalității de gen și să construim împreună cu tinerii și tinerele, care sunt agenții schimbării, niște modele de roluri” echilibrate prin intermediul Teatrului Social și al altor instrumente inovative”, a subliniat Svetlana Andrieș.

Natalia Plugaru, Reprezentantă-adjunctă UNFPA Moldova, și-a exprimat, la rândul său, „bucuria pentru că există această posibilitate de a susține niște programe speciale de implicare a tinerilor în promovarea egalității de gen”. „Avem speranța – și unele studii demonstrează deja – că, în special, în rândul tinerilor percepțiile cu privire la rolurile tradiționale de gen și normele sociale se schimbă gradual” în bine. „Este un moment potrivit ca să capitalizăm aceste atitudini și abilități ale tinerilor”, a spus Natalia Plugaru.

Agenda instruirii online, axată pe tehnicile de lucru cu tinerii în prevenirea stereotipurilor de gen și adresată reprezentanților APL și instituțiilor care interacționează cu tinerii din raioanele Fălești și Strășeni a inclus două subiecte centrale: „Cum tinerii pot contribui la eliminarea stereotipurilor de gen și la modificarea percepțiilor generale ale rolurilor și imaginii femeilor în comunitatea lor?” și „Exerciții interactive recomandate pentru dezbaterile organizate cu tinerii pe subiectul egalității de gen și a stereotipurilor de gen”.

Viorica Harea, directoarea Centrului de Creație de Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină” din Fălești, a mărturisit care este propria motivație pentru implicarea în asemenea activități – o opinie care exprimă, probabil, motivația tuturor participantelor și participanților: „Am acceptat să mă implic în această inițiativă, deoarece activând și lucrând cu tinerii îmi doresc să fiu pregătită ca să-i pot ajuta pe ei să aibă mai puține stereotipuri în viață și să trăiască mai fericit. Vreau să creștem o generație fericită”.

În mesajul de la sfârșitul instruirii, Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, și-a exprimat încrederea că adulții împreună cu tinerii vor reuși să canalizeze toate aceste energii într-o direcție pozitivă astfel încât „oportunitățile și șansele femeilor și bărbaților, băieților și fetelor să fie egale”.

#EU4GE #eu4genderequality #StrongerTogether

Acest eveniment este realizat în cadrul Programului regional „Uniunea Europeană pentru egalitatea de gen: Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA. Acest eveniment este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a „Institutum Virtutes Civilis”, UN Women și UNFPA și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene, UN Women și UNFPA.