Nume
Parola
Vizualizări: 5653
CIVIC FEST susține dezvoltarea rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi
Chișinău, 27 Octombrie 2015 — Ideile futuriste, propunerile de dezvoltare economică și de diversificare a evenimentelor culturale propuse de participanții CIVIC FEST 2015 propulsează rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi printre cele mai atractive obiective turistice din regiune.

Îți propun un exercițiu de imaginație. Închipuie-ți că mergi într-o bună zi la Orheiul Vechi și te cazezi în camera unui hotel săpat în stâncă, de unde te bucuri de o panoramă a rezervației care-ți taie respirația. Închipuie-ți că acolo, la Orheiul Vechi, în loc de atracțiile obișnuite ale unei zone turistice, te pierzi în singurul labirint din viță de vie din lume și că, atunci când ai impresia că ai ieșit din el, descoperi, de fapt, o citadelă sculptată. Închipuie-ți că seara poți admira proiecții de imagini și culori pe stâncă și că admiri cerul înstelat ore-n șir, dintr-un observator modern.

Toate aceste idei au fost prezentate de reprezentanții ONG-urilor în cadrul sesiunii World Café, care s-a desfășurat în acest an la Civic Fest, pe 26 septembrie, la Butuceni, Orheiul Vechi. Sesiunea s-a concentrat în jurul temei ”Propuneri și soluții pentru dezvoltarea Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi”, participanții au susținut că-și doresc ca Orheiul Vechi să fie populat de oameni întreprinzători și ospitalieri, vorbitori de limba engleză, capabili să-i inspire pe turiști, dar și să promoveze istoria și cultura bogată a locului, precum și responsabilitatea socială și ecologică. Recomandările și propunerile participanților la această sesiune vor fi înaintate autorităților publice centrale și locale, în special, Ministerului Culturii, Ministerului Mediului, Consiliului Raional Orhei și Primăriei comunei Trebujeni.

Oricât de plăcută ne este atmosfera rustică de la Orheiul Vechi, confortul personal ne ceva mai drag. De-asta, în cadrul discuțiilor World Café, participanții au propus ca în cadrul rezervației să aibă acces la unele servicii bancare, la puncte de prim-ajutor și farmacii, să găsească pensiuni renovate doar în stil tradițional și să aibă de unde să cumpere suveniruri. Au mai spus că ar fi util ca serviciile de amenajare și salubrizare să fie făcute de grupuri de voluntari, cu echipamentele și utilajele puse la dispoziție de primărie. Totodată, aceiași voluntari pot fi agenți de informare sau ghizi turistici pentru orice vizitator dornic să descopere rezervația. Turiștii ar mai putea participa la activități cultural tematice sau își pot lăsa copiii în grija coordonatorilor de centre de creație dedicate celor mici.

„Evenimentul a fost plin de energie, pe de o parte, datorită numeroșilor tineri prezenți, activ implicați în diversele activități organizate, pe de altă parte, datorită naturii deosebite ce ne înconjoară. În pofida faptului că timpul a fost înnorat am simțit o atmosferă călduroasă și participativă de la început și până la sfârșit”, a susținut expertul Alexandru Lozinschi, moderator World Café, Academia Nicolae Dumitrescu.

Promovare prin concerte și expoziții culturale tradiționale

Participanții sesiunii World Café au considerat că rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi are șanse reale să fie cunoscută și frecventată de către turiștii străini prin organizarea de concerte de calitate, diversificarea și modernizarea facilităților de transport între Chișinău și rezervație, precum și prin promovarea expozițiilor și demonstrațiilor de meșteșuguri populare, prin TV și în mediul online.

„Anul trecut, în premieră la Civic Fest, a fost prezentată o sesiune Open Space, iar anul acesta am organizat o sesiune World Cafe, ambele au fost de maxim interes prin faptul că sunt interactive, captivante și, cel mai important, e că au oferit posibilitatea implicării tuturor participanților prin identificarea de soluții și propuneri pentru subiectele propuse. Sperăm să dezvoltăm și la edițiile viitoare aceste instrumente inovative, iar participanții să fie cât mai activi și să-și poată valorifica potențialul de generare de idei și proiecte care ar produce o schimbare spre bine”, a spus fondatorul Civic Fest, Tudor Ștefan.

Trei ani de Civic Fest

Ediția din acest an a festivalului Civic Fest a adunat peste 260 de participanți, din circa 80 de organizații din diferite sfere de activitate (social, mediu, educație, tineret, abilitarea femeilor, securitate alimentară, sport, antreprenoriat, sănătate, dezvoltare rural-urbană etc.), care au dezbătut o varietate bogată de subiecte din agenda evenimentului:

• Dezvoltare comunitară – lucrează deștept, trăiește mai bine. Susținerea creșterii durabile prin motivarea oamenilor de a acorda suport dezvoltării comunitare și antreprenoriatului social, participării femeilor în procesele decizionale și funcțiile de reprezentare, integrării sociale și securității alimentare.

• Târgul ONG-urilor - Organizaţiile societăţii civile din diverse domenii de activitate și-au prezentat într-un mod interactiv activităţile şi serviciile, au interacționat cu cetățenii și promovat proiectele europene.

• Oamenii noștri, viitorul nostru – construim o societate pentru toți. Implicarea oamenilor poate aduce o schimbare reală în societate grație practicilor democratice de promovare a poziției civice, bazate pe responsabilitate și angajamentul cetățenilor în viața socială, ghidat de ideea „Mă implic pentru că îmi pasă”.

,,Festivalul CIVIC FEST este important şi pentru a stimula un dialog deschis dintre autorităţile publice, sectorul privat si organizaţiile non-guvernamentale. Totodată, este o oportunitatea foarte bună pentru noi toţi să contribuim la realizarea Acordului de Asociere, cât şi să monitorizăm cum Guvernul şi alte structuri îl implementează şi să venim cu contribuţia noastră, astfel încât rezultatele să fie cât mai palpabile şi resimţite de către cetăţeni”, a precizat președintele Fundației Est-Europene, Sorin Mereacre.

Pentru mai multe detalii: http://civicfest.md/ro/archives/1123