Nume
Parola
Vizualizări: 3580
Strategia Moldova Digitală 2020, apreciată de experţii Parteneriatului Euro-Atlantic
Chişinău, 18 Septembrie 2013 — Strategia Moldova Digitală 2020 a fost discutată la o videoconferinţă trilaterală cu participarea experţilor din partea Comitetului NATO pentru servicii de comunicaţii (Bruxelles) și ai Comisiei Federale pentru Comunicații din SUA (Washington). Experţii străini au apreciat înalt calitatea documentul de politici, venind cu unele comentarii şi recomandări ce ar facilita atingerea obiectivelor propuse.
Echipa Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC), care a elaborat Strategia Moldova Digitală 2020, a solicitat Grupului de experți pentru resurse industriale și servicii de comunicații (IRCSG) în formatul Parteneriatului Euro-Atlantic (EAPC) să se expună pe marginea documentului. La acest apel au răspuns cu aprecieri și recomandări experţi din domeniu din Olanda, Slovacia şi SUA, precum și din cadrul Secretariatului General NATO. Pentru aprofundarea dialogului și detalierea recomandărilor şi comentariilor expuse a fost organizată o videoconferinţă trilaterală .
La discuţii participat din partea Ministerului TIC - viceminiștrii Vitalie Tarlev și Dumitru Parfentiev, precum și șefii de departamente responsabile de elaborarea și promovarea acestui proiect; din partea Secretariatului General NATO – Patric Mendonca, Președintele IRCSG, Andrew Wright, Secretarul IRCSG și Tina Worley, responsabil sector comunicații; din partea Comisiei Federale SUA pentru Comunicații - Thomas Sullivan, şeful Biroului Internațional.
În linii mari, experţii au apreciat înalt calitatea proiectului Strategiei Moldova Digitală 2020, care vine să asigure un teren propice pentru dezvoltarea în Republica Moldova a unei Societăţi Informaţionale bazate pe cunoaştere și noi tehnologii, astfel ca societatea să poată beneficia pe deplin de avantajele oferite de domeniul TIC.
Experţii au constatat mai multe similitudini între Strategia Moldova Digitală 2020 şi Planul National de dezvoltare a Internetului în Banda Larga al SUA (National Broadband Plan). În opinia lor, este imperios necesară dezvoltarea infrastructurii pentru a asigura accesul tuturor cetăţenilor la Internet în Bandă largă.

Pentru eliminarea decalajului digital a fost evidenţiată importanţa dezvoltării programelor de instruire în domeniul IT pentru toate vârstele. S-au adus exemple de programe pentru profesori, studenţi, elevi şi oameni de vârsta a treia.

Experţii au atras atenţia şi asupra aspectelor de protecţie a datelor cu caracter personal, dar și a securității cibernetice a utilizatorilor de internet, în special a copiilor. S-a menţionat necesitatea elaborării diferitor programe de formare a deprinderilor de utilizare sigură a internetului.
Opiniile expuse de experţii străini sunt extrem de valoroase din perspectiva promovării ulterioare și aplicării prevederilor Strategiei. Participanţii la teleconferinţă au convenit să organizeze astfel de discuţii periodic cu scopul de a asigura un real transfer de experiență și bune practici pentru dezvoltarea comunicațiilor civile între statele partenere NATO.
Strategia Moldova Digitală 2020 a fost prezentată în premieră la sesiunea ministerială din cadrul Moldova ICT Summit 2013 şi propusă pentru aprobare Guvernului.