Nume
Parola
Vizualizări: 3070
Cronica expediţiei ecologice a tinerilor pe rîul Bîc: ziua a 5-a
Chişinău, 15 Iulie 2013 — Ora 8:30 a dat start celei de-a 5 zi a expediţiei pe rîului Bîc.
Înarmaţi cu perseverenţă şi răbdare, cei 25 de tineri ecologişti şi-au continuat traseul în municipiul Chişinău, parcurgînd circa 15 km. Ajunşi în oraş, tinerii au fost întilniţi de presa, cărora le mulţumim pentru receptivitate. La intrare în oraş tinerii au efectuat un monitoring biologic. Rezultatul a fost unul aşteptat şi totuşi surprinzător, apa s-a dovedit a fi extrem de poluată.Tinerii au constat: Apa este Rea!!! Găsite au fost şi 3 macronevertebrate rezistente la poluare. Însă rezultatele rele nu se finiseaza aici. În drumul parcurs au fost depistate scurgeri ilegale, de la întreprinderile unor agenţi economici care din păcate ramîn indiferenţi faţă de problemele cu care se confruntă mediul. Gunoişti neautorizate,miros insuportabi, aspect dezastruos. Consecinţele însă nu sunt suportate doar de rîul Bîc, dar şi de orăşeni nevoiţi zilnic sa suporte mirosul cauzat la fel de persoana lor. Una din cele mai iresponsabile, poate chiar primitive acţiuni întreprinse de oameni a fost spălătoria auto improvizată. A carei daună nu o sesizează toată lumea, fiind manipulaţi de valoarea banului şi indiferenţa care e specifică oamenilor secolului XXI. Totuşi tinerii au avut surprinderea să întilnească şi oameni minunaţi, care nu se gîndesc doar la propriul confort amenajînd terenul din jurul rîului Bîc.
Ziua s-a incheiat cu o masă rotundă, la care tinerii înarmaţi cu experienţă, idei şi dorinte, au avut frumoasa ocazie de a avea alături oameni ,,mari’’ cei mai buni în ceia ce fac: Popescu Lilian, Şeful Agentiei Ecologice Chişinău, Maria Sandu, Colaborator al Instututului de Ecologie şi Geografie al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova, Andrei Isac, consultant pe aspecte de mediu şi doamna Diana Conea, reprezentant compania BONCOM (sisteme de aprovizionare cu apă şi canalizare).
Pozele noastre le puteţi urmări pe www.facebook.com/Centrul Naţional de Mediu
Articolul a fost scris de Grupul Comunicare a expediţiei ecologice a tinerilor pe rîul Bâc: Ana Creţu.
Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului “Tinerii în acţiune”, implementat de Centrul Naţional de Mediu, graţie susţinerii generoase a poporului american prin prisma Programului de Granturi pentru Democraţie al Ambasadei SUA din Republica Moldova.
Acest eveniment este finanţat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate şi discutate în cadrul evenimentului aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.