Nume
Parola
Vizualizări: 6686
Angajamentul decidenţilor de la Soroca în favoarea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor
Soroca, 27 Februarie 2012 — La Soroca s-a desfăşurat cel de-al treilea atelier de orientare a factorilor de decizie pentru extinderea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor, organizat de Asociaţia „Sănătate pentru Tineri” în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi autorităţile publice raionale. Următorul atelier va avea loc la 6 martie curent la Călărași.

Aceste ateliere de inițiere a procesului de extindere a serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor sunt organizate în cadrul proiectului moldo-elvețian „Generație Sănătoasă”, sprijinit de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Vladimir Nicuţa, Vicepreşedintele pe probleme sociale al raionului Soroca, a afirmat: „Suntem îngrijoraţi de starea sănătăţii tinerilor în raion. În prezent, 4 din 10 tineri din raion suferă de diverse patologii, iar atunci când aceştia devin adulţi, deja 6 persoane din 10 sunt bolnave. Ne îngrijorează creşterea ratei infecţiilor cu transmitere sexuală printre tineri. Doar prin conjugarea eforturilor putem asigura sănătatea şi dezvoltarea tinerilor”.

• Fiecare al 3-lea copil din raionul Soroca suferă de dereglări gastro-intestinale.
• Una din 10 sarcini nedorite se înregistrează printre adolescenţi.
• Incidenţa infecţiilor cu transmitere sexuală (ITS) în rândurile adolescenţilor de 15-19 ani este de 2 ori mai mare decât printre adulţi.
• Lunar în raionul Soroca se înregistrează 2 cazuri de suicid ale minorilor.

În 2008, în raionul Soroca, administraţia publică locală a realizat o intervenţie având în prim-plan copiii şi adolescenţii. „A fost efectuat un control al cavităţii bucale a tuturor copiilor din instituţiile de învăţământ. Iar rezultatele ne-au şocat: la fiecare 40 de copii examinaţi, aveau loc 30 de extracţii dentare”, a povestit Vicepreşedintele raionului.

„Sănătatea este o consecinţă a culturii generale şi a culturii sanitare ale oamenilor. Inclusiv a culturii sanitare promovate de instituţii”, au observat participanţii la atelier.

„Atunci când APL, împreună cu sistemul educaţional şi cel de sănătate, alături de societatea civilă şi cu implicarea sectorului privat, întreprind acţiuni de prevenire şi oferă servicii, succesul intervenţiilor este garantat”, au concluzionat decidenţii din raionul Soroca, reuniţi la atelierul de orientare pentru extinderea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor. De exemplu, în ultimele luni ale anului trecut, APL Soroca a realizat acţiunea „Un măr pentru fiecare copil”: timp de 2 luni, fiecare copil care frecventează instituţiile de învăţământ a primit câte un măr pe zi.

Atelierul de orientare de la Soroca a beneficiat de prezenţa decidenţilor de nivel înalt. La eveniment au participat Vladimir Nicuţa, vicepreşedintele raionului pe problemele sociale; Ludmila Ceban, director al Centrului Medicilor de Familie; Tudor Mogoreanu, director al Centrului de Sănătate Publică; Valerii Petrovici, directorul adjunct al spitalului raional; Rodica Marchitan, specialist principal la Asistenţa Mamei şi Copilului; Valentin Calinicenco, comisar-adjunct al Comisariatului raional de poliţie; Lilian Voleac, preşedintele comisiei medico-militare; Alina Mîţu, specialist principal în problemele adopţiei, tutelei şi curatelei; Nina Porcescu, specialişti principal la Direcţia Generală Raională Învăţământ, Tineret şi Sport; Tatiana Morari, şefa Centrului de Sănătate prietenos tinerilor „Pro-Viaţa”; directorii adjuncţi de la toate cele 6 colegii şi şcoli profesionale din Soroca; alţi reprezentaţi ai instituţiilor şi serviciilor ce lucrează pentru şi cu adolescenţii, specialişti de nivel raional şi local în domeniul sănătăţii şi dezvoltării tinerilor, reprezentanţi ai mass-media locală şi tineri voluntari.

Galina Lesco, Preşedinta Asociaţiei „Sănătate pentru Tineri”, explică abordarea iniţiativei pe care o realizează împreună cu Ministerul Sănătăţii: „Acest proiect finanţat de SDC susţine autorităţile centrale şi locale să adapteze serviciile de sănătate existente la nevoile tinerilor. La nivel de raional, promovăm orientarea decidenţilor, cartografierea serviciilor de sănătate existente, informarea directorilor de instituţii, elaborarea şi implementarea unui plan raional de acţiuni. La nivel de instituţii, vor fi create servicii prietenoase tinerilor (SSPT), iar activitatea lor va fi susţinută, monitorizată şi evaluată. La nivel de comunitate, vom mobiliza împreună adulţii pentru crearea unui mediu favorabil sănătăţii şi dezvoltării adolescenţilor”.

Procesul de orientare şi angajare a factorilor de decizie va continua în toate cele 16 raioane de intervenţie a proiectului şi va fi extins în toate raioanele ţării.

În cadrul fiecărui atelier se realizează un exerciţiu de identificare a grupurilor de tineri care au nevoie de servicii de sănătate prietenoase (SSPT) şi se întocmeşte o hartă a acestor servicii şi a partenerilor care le pot presta în raion. În final, este elaborat un plan de extindere a SSPT la nivel de raion.

Pentru a elabora acest plan, participanţii la ateliere lucrează în 7 grupuri, axate pe tipurile de probleme prioritare de sănătate și dezvoltare a tinerilor: sarcina nedorită; infecțiile cu transmitere sexuală şi HIV/SIDA; consum de alcool și droguri; tulburări psihoemoționale; violență; dereglări de nutriţie; tulburările de dezvoltare în perioada pubertară.

La finele anului trecut, Ministerul Sănătăţii a emis Ordinul nr. 956 din 13.12.2011 „Privind extinderea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor (SSPT) la nivel naţional” conforma căruia se prevede crearea Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor în toate raioanele ţării. Astfel, Compania Naţională de Asigurări în Medicină va finanţa, începând cu 2012, serviciile respective nou-create în toate raionale ţării. Eforturile Guvernului în cadrul acestui proces sunt susţinute de Agenţia Elveţiana pentru Dezvoltare și Cooperare prin intermediul proiectului „Generaţie Sănătoasă”.

La sfârşitul primei etape a proiectului (2011-2013) vor fi implementate principalele documente de reglementare, un sistem îmbunătăţit de monitorizare şi evaluare, mecanismele financiare relevante, curriculumul adaptat pentru Universitate şi Colegiu, protocoalele şi îndrumările de bază pentru asigurarea extinderii serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor şi prestării durabile a acestor servicii. Până la sfârşitul primei faze, decidenţii si specialiştii din toate raioanele ţării vor fi angajaţi în procesul de extindere SSPT, iar serviciile de sănătate prietenoase vor fi prestate la nivelul asistenţei medicale primare în 16 raioane (45%) cu suportul proiectului.

În prezent, circa 5% din tinerii din Moldova beneficiază de acces la serviciile de sănătate prietenoase tinerilor. În prezent, aceste servicii sunt oferite de o reţea de 12 Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor.


Contacte:
Asociaţia „Sănătate pentru Tineri”
str. Socoleni, 19,
MD 2020, or. Chişinău,
Republica Moldova,
tel.: (373.22) 40.66.34
fax: (373.22) 40.66.32
info@neovita.md
www.neovita.md